Veranderende fiscaliteit zorgt voor stormloop op plug-in hybrides

1/6/2023

De overheid is stelselmatig haar fiscale steun voor hybride voertuigen aan het afbouwen. Deadline voor wie nog van verschillende voordelen wil genieten: 1 juli. Het hoeft niet te verbazen dat fleetmanagers en kleine zelfstandigen zich de afgelopen maanden richting autofabrikant haastten om alsnog een plug-in hybride te bestellen. En dat zorgt natuurlijk ook voor een boost in de verkoop van slimme laadkabels. Maar: heb je die eigenlijk wel nodig?

Ondanks wat iedereen beweert, is zo’n slimme laadkabel namelijk niet nodig. Integendeel zelfs: als je met een plug-in hybride rijdt, is dat zelfs regelrecht geld weggooien. Voor een kwalitatief exemplaar betaal je al gauw honderden euro’s en meer. En dat terwijl die niet sneller laadt dan een gewone kabel in het stopcontact die vaak inbegrepen zit bij de auto.

Maar hoe hou je dan het verbruik bij om die kosten terug te betalen aan je werknemers? Daar bestaan apps voor, zoals EEVEE Business, die de nodige informatie rechtstreeks uit de wagen halen. Op die manier vermijd je de extra kosten die een slimme laadkabel met zich meebrengt.

Dan is er nog de mythe rond veiligheid. Je voertuig opladen aan een conventioneel stopcontact zou brandgevaarlijk zijn, hoor je soms. Maar zolang je het gebruik van verlengkabels vermijdt, is dat risico eigenlijk quasi nihil. Zowel in de laadkabel die je bij de wagen ontvangt als op je eigen elektriciteitsnet zijn zekeringen ingebouwd, die ervoor zorgen dat laden in alle veiligheid gebeurt.

Besparing van geld en gedoe

Je moet weten: de batterij van een plug-in hybride heeft in de meeste gevallen een beperkte capaciteit, zo’n 10 à 20% van een elektrische wagen. Concreet komt dat neer op een capaciteit die ergens tussen 5 en 20 kWh ligt. Om die hoeveelheid ‘s nachts bij te laden, volstaat een ‘domme’ laadkabel ruimschoots.

De zoektocht van bedrijven om die kWh’s terug te betalen aan hun werknemers brengt hen vaak bij slimme laadkabels. Maar die zijn duur en maken het hele proces nodeloos complex. EEVEE Business daarentegen is een betrouwbare oplossing die bedrijven een hoop geld en gedoe bespaart.